EUROBESITY

De waarheid over diëten zonder taboes

Het standpunt van een arts-voedingsdeskundige

Overgewicht opsporen

Obesitas en overgewicht zijn een overtol aan vetmassa die ongemakken voor de gezondheid kunnen veroorzaken: ze moeten worden beschouwd als een ziekte die het fysisch, psychisch en sociaal welzijn in gevaar kan brengen.

De diagnose is gebaseerd op de verhouding van het gewicht en de grootte, beter gekend als de BMI.
Ook de omtrek van de taille is belangijk (androïde of gynoïde obesitas) en beïnvloedt de prognose.

Abdominale obesitas (taille-omtrek > 80 cm voor vrouwen en > 94 cm voor mannen) is een grote risicofactor voor diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Vervolgens moet men de gevolgen evalueren:

  • de risicofactoren en ermee verbonden pathologieën zoeken (te hoge bloeddruk, diabetes,  dyslipidemie, rheumatische aandoeningen, orthopedische problemen, slaapapneu, ...)
  • een eventuele oorzaak zoeken (endocrinische, inname van medicijnen).
  • eventuele aanverwante micronutritionele tekorten opsporen

Op lange termijn werken

Een belangrijke taak van de arts-voedingsdeskundige is de begeleiding van personen die gewicht willen verliezen of die om medische redenen moeten vermageren.
De patiënt die wil afvallen, streeft vaak twee doelstellingen na die niet altijd verenigbaar zijn: snel en definitief de overtollige kilo’s verliezen.
De aanpak moet dus gepersonaliseerd zijn. Hij zal worden opgebouwd rond dieettips en het aanmoedigen van een aangepaste sportbeoefening.

Veel te veel mensen proberen alleen te vermageren, zonder controle en vaak met het laatste modedieet dat in de tijdschriften furore maakt.
“Vermageren zonder inspanningen, gemakkelijk en doeltreffend dieet”, allemaal aantrekkelijke verkoopspraatjes die helaas vaak snel teleurstellen.
Natuurlijk vermager je bij deze diëten tijdens de kuur. Maar ze stellen nooit de levenswijze en voedingsgewoonten in vraag die verantwoordelijk zijn voor het overgewicht.
Verlies van spiermassa, honger, vermoeidheid, ontgoocheling, cardiovasculaire risico’s, spectaculaire jojo-effecten, vitamine- en mineralentekorten en depressies wachten altijd aan het eind van deze wonderdiëten. De patiënt riskeert vroeg of laat alle grip op zijn overgewicht te verliezen.

Maar onze voedingsgewoontes veranderen is moeilijk en soms zelfs onmogelijk.

Het dieet moet dus rekening houden met de voedingsgewoontes en beroep doen op een speciale voedingslijn die beantwoordt aan de vragen en het budget van de patiënt. Het plaatsen van een maagring via laparascopie kan soms noodzakelijk blijven om zich beter te blijven houden aan het voedingsprogramma.
Het dieet zal verschillen naargelang de locatie van het overgewicht en het hormonale evenwicht bij de vrouw, vooral na de menopauze.

Het woord “dieet” moet worden verbannen. In eerste instantie moet en min of meer streng voedingsprotocol worden gevolgd om de eerste overtollige kilo’s kwijt te raken.
Snoepen, zoete of zoute snacks zullen niet worden verboden maar beter gecontroleerd door systematisch een beroep te doen op een aangepaste lijn van voedingswaren.

Zo kunnen bepaalde tijdelijke excessen onder controle worden gehouden zonder gevolgen voor het gewichtsverlies.

Kortom

Komaf maken met overgewicht en obesitas gaat via de volgende drie assen:

  • zich bewust worden van het gevaar van zijn overgewicht
  • een gepersonaliseerd voedingsprogramma
  • steunend op een lijn van aangepaste voedingsmiddelen

Dr. Moens Danielle
Verantwoordelijke “Voeding”
en “esthetische chirurgie”
02/732.40.41

News
Geen nieuws