EUROBESITY

Esthetische geneeskunde

Overgewicht en obesitas: plaats van de esthetische geneeskunde:

Uw gezondheid en schoonheid zijn kostbare bondgenoten, uw team staat klaar om u te helpen bij de stappen die u onderneemt.

Esthetische ingrepen rijmen niet noodzakelijk op zware chirurgie. De esthetische geneeskunde beschikt al enkele jaren over, vaak injecteerbare, substanties en hoogtechnologische technieken die uw uiterlijk spectaculair kunnen verbeteren. De begeleiding en de behandeling van overgewicht is een belangrijk en bijzonder moment om u bewust te worden van uw lichaam. Gewichtsschommelingen blijven echter niet zonder gevolgen voor de huid en het zachte weefsel. Huidverslapping, nog zichtbaardere of vroegtijdige rimpels, cellulitis en haaruitval herinneren u hieraan.

De esthetische geneeskunde stelt snelle en doeltreffende behandelingen voor die alleen of in combinatie met esthetische chirurgie kunnen worden gebruikt. Ze vergen echter een zeer grote technische kennis en precisie, de enige garanties op een goed resultaat.

Een overzicht van de behandelingen die deze "zachte" geneeskunde aanbiedt:

  • Behandeling van de huid: vlekken of andere aantastingen van de huid (couperose, vlekken, littekens, rimpels en fijne lijntjes) kunnen er onesthetisch uitzien. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, van peeling tot laser.
  • Hoewel esthetische mesotherapie verre van nieuw is, is deze plaatselijke injectietechniek een bevoorrechte partner geworden in schoonheidsbehandelingen. Ze pakt huidverslapping, sinaasappelhuid en haaruitval aan.
  • Medische antirimpelbehandeling: rimpels opvullen, ontspannen, vernietigen, technieken genoeg, maar onze voorkeur gaat uit naar resorberende producten. Deze hebben het voordeel dat ze geen sporen achterlaten als de behandeling niet voldoet.
  • De medische behandeling van hypersudatie.
Zoom op de verschillende technieken :

Esthetische mesotherapie

De techniek is niet nieuw. Hij werd in de jaren 50 op punt gesteld door Dr. Michel Pistor. De voornaamste doelstelling is de te behandelen problemen of pijn zo nauwkeurig mogelijk aan te pakken met een minimum aan ongewenste effecten. De originaliteit van deze methode schuilt in de toedieningswijze. Deze bestaat erin lokaal en intradermisch (in de lederhuid, net onder de opperhuid) een medicamenteuze substantie te injecteren met behulp van een fijne injectienaald. Zijn belang schuilt net in de herhaalde injectie van lage dosissen substanties die een therapeutische of esthetische werking hebben.

Het gebruik van deze techniek voor esthetische doeleinden kent de laatste jaren een stijgend succes.

Wat zijn de indicaties?

Mesotherapie is ideaal om sinaasappelhuid (oppervlakkige cellulitis) en zware benen te behandelen, die vaak gepaard gaan met overgewicht. Wat de verslapte huid betreft, wordt de term "mesolift" of bio-revitalisatie gebruikt. Deze is bestemd voor al wie de eerste tekenen van een verslapte huid wil voorkomen. Het doel is de lederhuid te voeden en de celgroei te stimuleren door ze actief te behandelen met micro-injecties die het gekwetste huidweefsel moeten herstellen. Ze is ideaal om de huid op te peppen, weer te hydrateren en er jonger en elastischer te laten uitzien. Een huid met fijne rimpeltjes of uitgedroogd door te veel zon, tabak of behandelingen met bepaalde medicijnen zal met succes worden behandeld met mesotherapie van het gelaat.

Of het nu gaat om de behandeling van cellulitis, zware benen of om de toestand van de huid te verbeteren, de resultaten zullen maar doeltreffend zijn als de behandeling regelmatig genoeg wordt toegepast. Vandaar het belang van een onderhoudsbehandeling.

De medische behandeling van rimpels

Er bestaan twee soorten rimpels: uitdrukkingsrimpels en constitutionele rimpels.

Uitdrukkingsrimpels (kraaienpootjes, voorhoofd, rimpels tussen de wenkbrauwen): ze worden veroorzaakt door te veel spiersamentrekkingen. Botox gaat deze overdreven samentrekking van de spier blokkeren en dus voorkomen dat de rimpel verschijnt. Botox is een natuurlijk eiwit dat door een bacterie wordt aangemaakt. Een uiterst kleine hoeveelheid van dit eiwit wordt geïnjecteerd in de spierweefsels die de dynamische lijnen veroorzaken zoals de fronslijnen van de wenkbrauwen en de kraaienpootjes. Deze substantie verhindert tijdelijk de transmissie van zenuwsignalen aan de spierweefsels en ontspant zodoende de beoogde spieren. Door deze relaxatie gaat de huid zich ontspannen en er gladder uitzien. De behandeling neemt slechts enkele minuten in beslag en de behandelde personen pikken hun normale activiteiten meteen weer op. Het effect is pas na enkele dagen zichtbaar met een natuurlijk resultaat. Als er zich al een nevenwerking voordoet, dan zal die altijd tijdelijk en nooit ernstig zijn. De huid houdt tot 4 maanden na de behandeling haar gladde huid. Een duurzamer effect is mogelijk na meerdere injecties. Het is tegenwoordig de voorkeursbehandeling voor rimpels op het bovenste gedeelte van het gelaat.

De constitutionele gelaatsrimpels (neus- en kingroeve, kuiltjes, fijne lijntjes) worden behandeld door de injectie van vulproducten. Deze kunnen van diverse oorsprong zijn: dierlijk, bacterieel, menselijke of synthetische substanties. We maken een onderscheid tussen producten met een tijdelijk, semipermanent en permanent effect. Wij geven de voorkeur aan tijdelijke producten. Het beste veiligheidsprofiel hebben collageen en hyaluronzuur.

1. Hyaluronzuur.

Als natuurlijk bestanddeel van onze lederhuid is dit zuur, samen met collageen, een essentieel onderdeel ervan. Het vormt een heuse "matras" waarop de opperhuid rust. Mettertijd vermindert de productie waardoor zich rimpels en groeven vormen. Om deze rimpels te vullen gebruikt men meestal hyaluronzuur dat via genetische engineering is geproduceerd. Deze producten veroorzaken geen allergieën en voorafgaande tests zijn nutteloos. Het zijn krachtige herstellers en vochtinbrengers die de veroudering van de huid werkelijk een halt kunnen toeroepen. Er bestaan verschillende types om oppervlakkige en diepe rimpels te behandelen.

2. Collageen

Collageen was bijna helemaal verdwenen uit ons therapeutisch arsenaal omwille van de risico's op allergieën en de mogelijkheid op overdragen van virusziekten. Dankzij een nieuwe innoverende productietechniek (in vitro-productie van collageen van varkens gevolgd door een vervlechtingsproces) heeft het collageen zijn adelbrieven terug gewonnen. Het kan weer in alle veiligheid worden geïnjecteerd zonder voorafgaande allergietests.

Hyaluronzuur en collageen kunnen uiteraard worden gebruikt voor rimpels, groeven en littekens. Daarnaast kunnen ze ook weer volume geven aan de jukbeenderen, wangen en lippen. Dit is bijzonder interessant voor personen die, door hun gewichtsverlies, ook de jeugd van hun gelaat een beetje kwijt zijn.

De keuze voor het ene of het andere vulproduct wordt geval per geval besproken met de arts.

Behandeling van de huid

Zoals we eerder als vermelden, kunnen ook andere aantastingen van de huid er onesthetisch uitzien.

Pigmentvlekken, bepaalde littekens en rimpels, en acné kunnen worden verbeterd met een peeling (chemische exfoliatie). Bij de peelings worden producten gebruikt om de bovenste huidlaag te verwijderen. Ze worden gebruikt om ruwe huid glad te maken en de textuur van door de zon beschadigde huid te verbeteren. Na een chemische peeling is de huid gladder en steviger, met minder talrijke en minder diepe rimpels en een meer egale teint. De ingreep kan van oppervlakkig of middelmatig diep zijn naargelang het aantal te verwijderen lagen. Natuurlijke exfolianten uit vruchten en planten (AHA's en BHA's) exfoliëren oppervlakkig. Ze verwijderen de bovenste laag van de huid (opperhuid) en stimuleren lichtjes de aanmaak van nieuw collageen. De middeldiepe exfolianten bevatten trichloorazijnzuur (TCA) en verwijderen de opperhuid en het bovenste deel van de lederhuid. Na deze behandeling is uw huid rood en gezwollen, soms met enkele korstjes. Het kan twee weken duren voordat de huid er weer normaal uitziet. Daarna kunt u volop genieten van uw nieuwe, frissere en gladdere teint. Deze hele periode is een maximale bescherming tegen de zon absoluut noodzakelijk.

Couperose en roodheid in het gelaat

Er bestaan vandaag drie grote technieken om couperose en roodheid, vaak op de neus en jukbeenderen, te behandelen. Deze roodheid is te wijten aan de verwijding van haarvaatjes in de bovenste huidlaag.

1) Sclerotherapie

Hiermee kunnen de grootste bloedvaten worden behandeld. Er worden zeer lage hoeveelheden scleroserend product in de bloedvaten geïnjecteerd met behulp van een bijzonder fijne naald. De wanden van deze bloedvaten trekken meteen tegen elkaar aan en het bloedvat dat geen bloed meer bevat, is niet meer zichtbaar. Over het algemeen zijn 2 tot 3 sessies met scleroserende injecties nodig om de roodheid van de meest zichtbare bloedvaten te verzachten. Na de behandeling ziet de behandelde zone enkele uren rood, en soms een beetje blauw, maar dat verdwijnt na enkele dagen.

2) Elekrocoagulatie

De meest klassieke methode is elektrocoagulatie die kleine bloedvaatjes van de couperose kan behandelen, soms in aanvulling op de sclerotherapie. Met behulp van een fijne elektrode op de huid, ter hoogte van een bloedvat, coaguleert men met warmte, en gaat zo punt per punt het hele traject af. Voor meer comfort is het aanbevolen een verdovende crème aan te brengen voor de sessie. Er zijn meerdere sessies nodig om een couperose-zone echt te verbeteren. De elektrocoagulatiepunten blijven enkele dagen zichtbaar, hetzij als roodheid, hetzij als minuscule korstjes ter grootte van een speldenkop.

3) Vasculaire laser

Het zwakke punt van de twee bovenstaande behandelingen is dat ze moeite hebben met vagere roodheid waar te fijne bloedvaatjes moeilijk te onderscheiden zijn. De nieuwe lasers maken het nog maar enkele jaren mogelijk om deze vage roodheid te corrigeren. Het gaat om KTP-lasers of kleurstoflasers. Met deze lasers kunnen uiteraard ook de grotere bloedvaten van de couperose worden behandeld. Ze vergen gemiddeld maar 2 sessies om de hele zone in één keer wordt behandeld.

En na de behandeling?

Couperose wordt veroorzaakt door tal van factoren zoals: gevoelige huid, slechte bloedcirculatie, agressie door het weer of vervuiling, alcohol, emotionaliteit, tabak enz. Al deze behandelingen willen het onesthetische aspect van couperose doen verdwijnen en vermijden dat ze verergert. Maar de oorzaken zijn er nog en zullen de roodheid op termijn doen terugkomen. Een punctuele onderhoudsbehandeling om de 1 tot 2 jaar of meer kan volstaan om het resultaat te behouden.

De behandeling van hyperhydrose (overmatig zweten)

Op één of ander moment krijgen we allemaal af te rekenen met overmatig zweten. De oorzaken hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn: stress, warmte, fysieke inspanning. Hyperhydrose staat voor een overmatige transpiratie die niet is aangepast aan de fysiologische behoeften.
Ongeveer 1% van de bevolking heeft er last van, op sommige lichaamsdelen of over het hele lichaam. Ze kan worden versterkt door obesitas.
Vandaag bestaat er geen enkele behandeling die definitief komaf maakt met hypersudatie. De therapeutische revolutie lijkt van botox te komen.
Lokale injecties hiervan kunnen de hypersudatie gedurende een zeer aanvaardbare periode (tot 6 maanden en doeltreffend voor 95% van de patiënten) opheffen. Botox werkt door de cholinergische transmissies van het sympathische zenuwstelsel te vernietigen. Deze transmissies worden in vier tot zes maanden hersteld. De injectie van botox is bijzonder nuttig voor de transpiratie van de oksels, de handpalmen en de voetzolen. De methode heeft enkele tegenaanwijzingen: zwangerschap, borstvoeding, de inname van bepaalde antibiotica, sommige neuromusculaire aandoeningen enz.). De behandeling duurt enkele minuten. Voor meer comfort kan bij de behandeling van de oksels een verdovende zalf worden aangebracht op de te behandelen zone. Voor de behandeling van de voetzolen en handpalmen is een plaatselijke verdoving door een anesthesist nodig. Om de 4 tot 6 maanden is een behandelingssessie nodig. Als de hyperhydrose bestand is tegen botox (wat zeer zeldzaam is) en echt hinderlijk is, is een chirurgische behandeling mogelijk om de transpiratie tegen te gaan.

Consultaties en behandelingen van esthetische geneeskunde worden niet door de Sociale Zekerheid terugbetaald.

Dr. Moens Danielle
Verantwoordelijke “Voeding”
en “esthetische chirurgie”
02/732.40.41

News
Geen nieuws