EUROBESITY

Vragenuurtje (FAQ)

Bestaat er een risico op afstoting van het materiaal dat tijdens digestieve obesitaschirurgie is geïmplanteerd?

Tot op heden werd er geen enkel geval beschreven van afstoting van de ring. Deze bestaat grotendeels uit siliconen en wordt in het organisme uitstekend getolereerd op lange termijn. De ring komt nooit in contact met de bloedstroom of met voedsel. Het organisme gaat er snel een schaal rond vormen van ongeveer 1 mm dik.

Kan ik zwanger worden na obesitaschirurgie?

Obesitas op zich vormt een groot risico in de ontwikkeling van een zwangerschap, voor de moeder (eclampsie, diabetes, keizersnede, ?) en voor het kind (overgewicht, geboorte, ?). Men kan dus beter aan een zwangerschap beginnen met een min of meer normaal gewicht. Toch zijn alle technieken van obesitaschirurgie niet zonder risico. Het grote voordeel van een maagring is dat hij volledig kan worden geopend zodat de zwangere vrouw kan eten naar believen, haar misselijkheid aan het begin van de zwangerschap en zure reflux aan het eind beter onder controle kan houden. Aangezien de maagring hoofdzakelijk restrictief is, veroorzaakt hij geen enkele stofwisselingsstoornis, noch voor de moeder, noch voor het kind. Dat geldt niet voor malabsorptietechnieken zoals de gastric bypass of de biliopancreatische derivatie. Het effect van deze chirurgie kan namelijk niet worden stopgezet. Een nauwgezette controle van de stofwisseling is dus onontbeerlijk om tekorten op te sporen van ionen, eiwitten en vitamines die noodzakelijk zijn voor de goede ontwikkeling van de baby.

Kan ik sporten na obesitaschirurgie?

Als de ingreep via een laparoscopie werd uitgevoerd, kunt u zeer snel weer aan sport doen. Bij een opening van de buikwand moeten voorzorgen worden genomen om te vermijden dat deze kwetsbaar wordt. Sport zal altijd deel uitmaken van het begeleidingsprogramma omdat deze vetmassa omzet in magere massa, het organisme versterkt en helpt eetbuien beter te beheersen.

Kan ik weer verdikken na obesitaschirurgie?

Chirurgie alleen is nooit voldoende om gewichtsverlies te waarbogen. Ze moet altijd gepaard gaan met een begeleidingsprogramma op voedingsgebied om de calorie-inname te controleren en stofwisselingsziekten na te gaan die malabsorptiechirurgie kan veroorzaken.

Zijn alle chirurgische obesitasingrepen omkeerbaar?

Jammer genoeg NIET! De patiënt moet absoluut aan dit element worden herinnerd wanneer hij een chirurgische techniek kiest. De maagring is voor het ogenblik het enige volledig omkeerbare middel. Hij kan namelijk volledig worden geopend door een eenvoudige punctie (bij een zwangerschap) of, indien nodig, via een laparoscopie worden verwijderd. De maag zal er geenszins door worden aangetast en alle andere handelingen blijven mogelijk indien nodig. Dat geldt niet voor de andere technieken. Elke techniek met nietjes of resectie van de darm zal onomkeerbaar zijn. Wil u weer de indruk geven van een normale transit, dan zijn dus moeilijke ingrepen nodig die een gedeeltelijke demontering inhouden. De gastric bypass sluit onherroepelijk alle toegang naar de 2de helft van de maag of voor latere opsporing van maagzweren of kanker. Ook de galwegen en de pancreas zijn niet meer toegankelijk in geval van obstructie door steenvorming en kanker.

Bestaat er een risico op kanker na obesitaschirurgie?

Tot op heden heeft geen enkele studie een correlatie aangetoond tussen obesitaschirurgie en een verhoogd risico op kanker. De maagring veroorzaakt geen enkele wijziging in de vertering en de ontgifting van de voedingsstoffen. De gastric bypass en biliopancreatische derivatie zorgen echter wel voor een spijsverteringsprobleem. Wat zal herhaaldelijk en langdurig contact met onverteerd en niet ontgift voedsel op het dikke darmslijmvlies veroorzaken? De toekomst zal het uitwijzen.

Hoe meer ik dieet, hoe dikker ik word! Is dat normaal?

Als u een dieet volgt, verliest u niet alleen gewicht omdat uw lichaamsvetten verminderen, maar ook omdat u water en spiermassa verliest. Aan het begin van een dieet, en dan voornamelijk een onevenwichtig dieet, zorgen deze laatste voor een snel gewichtsverlies. Talloze blitz- en modediëten die door de vele tijdschriften worden aangeprezen, profiteren hiervan. Bovendien vermindert uw basaal metabolisme verhoudingsgewijs als u een te caloriearm dieet volgt. Het is alsof uw organisme op waakstand overgaat. Stopt u met dit te beperkende en onevenwichtige dieet, dan komen de kilo's er gegarandeerd snel weer bij, met de ontgoocheling erbovenop. Elk dieet doet vermageren, maar geen enkel kan beweren niet opnieuw te doen verdikken, tenzij u vetmassa heeft verloren - vandaar het belang van een regelmatige analyse van de samenstelling van uw lichaam - en het dieet wordt gevolgd door een lange heropvoedingsperiode op voedingsgebied.

Zijn er doeltreffende eetlustremmers?

Er bestaat momenteel geen enkel wondermedicijn dat de eetlust kan remmen zonder nevenwerkingen. De reeds beschikbare medicijnen hebben nevenwerkingen die hun gebruik beperken. Het gaat om Orlistat ( Xénical®), dat werkt door de absorptie van 30% van de ingenomen vetten te verhinderen, maar daarbij ook talloze, op z'n minst onaangename nevenwerkingen creëert. Daarnaast is er Sibutramine ( Réductil®) dat enkel wordt voorgeschreven bij mensen met een BMI > 30. De voornaamste nevenwerkingen van dit medicijn zijn een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen. Het gewichtsverlies dat het dieet met zich meebrengt, zal deze druk beetje bij beetje doen dalen. En binnenkort verwachten we een nieuwe, hoopvolle molecule: Accomplia. Het gemiddelde gewichtsverlies dat dit medicijn doet optekenen en is aangetoond door tal van onderzoeken, varieert tussen 8 en 9% van het totale startgewicht. Deze medicijnen maken het minder moeilijk om een restrictief dieet te blijven volgen. Hoe dan ook, deze moleculen moeten tot bepaalde indicaties beperkt blijven en onderworpen aan een nauwgezet medisch toezicht. Andere eetlustremmers, diuretica, schildklierhormonen en amfetamines zijn uit de apotheken verdwenen en daar heeft de medische wereld geen spijt van. Dan zwijgen we over de "wonderpillen" die zonder voorschrift worden verkocht en alleen uw portemonnee doen afslanken.

Welke esthetische schade moet ik vrezen na een vermageringskuur en hoe kan ik deze vermijden?

De esthetische schade die vermageren met zich meebrengt, is afhankelijk van de leeftijd, de kwaliteit van de huid en de snelheid waarmee u vermagert. Enkel deze laatste parameter, namelijk de snelheid, is controleerbaar. In dit opzicht zijn wij voorstander van een langzame maar doeltreffende behandeling die vooral op lange termijn houdbaar is. Het organisme heeft vaak al geleden onder een snelle gewichtstoename. Het heeft geen zin het opnieuw te traumatiseren door brutaal te vermageren. Een gewichtsverlies van 2 kg per maand lijkt ons een correct en aanvaardbaar gemiddelde.

Zullen mijn diabetes en hoge bloeddruk verdwijnen als ik vermager?

Gewichtsverlies is één van de essentiële elementen in de behandeling van hoge bloeddruk van een patiënt met obesitas of overgewicht. Een verlies van 5 tot 10% van het lichaamsgewicht gaat regelmatig gepaard met een vermindering of een normalisatie van de bloeddruk in meer dan de helft van de gevallen. Wat diabetes betreft, is vermageren bij obese diabetici de best mogelijke behandeling tegen suikerziekte als ze blijvend is. De normalisatie of vermindering van de bloedspiegelwaarden vermindert de kans op cardiovasculaire aandoeningen of aantastingen van het retina aanzienlijk.

Is mijn huisarts bekwaam op het vlak van diëten?

Uw behandelende geneesheer is uw beste bondgenoot. Eurobesity werkt namelijk als een groot netwerk van artsen die samenwerken door onmiddellijk informatie uit te wisselen en specifieke opleidingen in de behandeling van obesitas te volgen. Uw huisarts heeft een charter ondertekend (om aan te klikken) dat een nieuwe therapeutische benadering en een samenspel van verschillende specialisaties vooropstelt om de kans op slagen en het behoud van uw resultaten op lange termijn te optimaliseren

Hoe belangrijk is fysieke activiteit?

Fysieke activiteit in de ruime zin van het woord omvat alle bewegingen en beperkt zich niet tot sporten alleen. Wandelen aan een volgehouden ritme (snel wandelen) wordt als voorbeeld van een volgehouden fysieke activiteit genomen. 30 minuten stevig doorwandelen per dag, indien mogelijk elke dag van de week, zorgt voor een bijkomend energieverbruik van 150 Kcal/dag, en, bij benadering, dus een verlies van 8 kg per jaar. Bij groot overgewicht wordt de fysieke activiteit geleidelijk weer opgenomen nadat de patiënt voldoende gewicht heeft verloren om zijn fysieke vermogen te verbeteren en na een cardiologisch onderzoek. Het half uur wandelen kan over de dag worden gespreid. Om het gewicht na het vermageren op peil te houden, is een sport beoefenen die de spiermassa ontwikkelt onontbeerlijk. Bovendien zorgt ze, en dit is belangrijk, voor een hoog energieverbruik in rust (basaal metabolisme).

"Lightproducten": informatie of intoxicatie?

Lightproducten, een zuivere industriële uitvinding, werden ontwikkeld begin jaren 1980. We kunnen niet ontkennen dat light-voedingsmiddelen en -gerechten aan een "behoefte" tegemoetkomen: ons gewicht onder controle houden wanneer we de neiging hebben te verdikken, en aangename voedingsmiddelen vervangen door minder calorierijke voeding. Deze voedingsmiddelen beantwoorden aan een vraag naar een voeding met minder vetten en suikers, en dus minder calorieën. Maar de lightproducten in de handel vandaag verlichten onze voeding enkel met het reëel afgetrokken aantal calorieën. 10 g lightchocolade bevat bijvoorbeeld 50 Kcal, tegen 54 Kcal voor een klassieke chocolade. De meeste vetarme voedingswaren smaken wat minder lekker. Vandaar dat ze ter compensatie meer koolhydraten bevatten. Dit is het geval voor 0% vruchtenyoghurts, 0% platte kaas met vruchten en graanrepen die met grootse reclamecampagnes worden verkocht. De meeste van deze lightproducten doen ons bloedsuikergehalte stijgen zodat we, door ingewikkelde hormonale fenomenen, steeds meer lichaamsvetten opslaan. Laten we daarom geen enigszins onevenwichtige producten voorstellen maar eerder de ontwikkeling van evenwichtige producten waarvan de impact op het organisme het hormonaal evenwicht respecteert. Dit is mogelijk dankzij een weloverwogen keuze van magere eiwitten, complexe koolhydraten en goede vetten.

News
Geen nieuws